Ana Sayfa

Dos Sayfası

 

 

MS WINDOWS 98’İN AVANTAJLARI

MS Windows’un önceki sürümlerinin bugüne kadar sağladığı avantajlar altı başlık altında toplanabilir.

1. Grafiksel arabirim ve fare kullanımı
2. Birden fazla uygulama çalıştırma imkanı
3. Uygulamalar arasında veri transferinin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi
4. Ağ (Network) ortamı
5. Uzun dosya isimleri
6. Kısayol menüleri



1. Grafiksel Arabirim ve Fare Kullanımı: Kullanıcılar uzun yıllar boyunca soğuk klavye komutlarına dayalı işletim sistemleriyle kelimenin tam anlamıyla boğuşmuşlardır. Pek çok komutu ezberlemiş,bir harfi yanlış yazdıkları için istediklerini yapamamış ve başkalarından yardım almak zorunda kalmışlardır. Oysa MS Windows 98,kullanıcıyı ezberlenmesi güç komutlardan kurtarıp ona zevkle çalışılabilecek bir ortam sunmaktadır. MS Windows,sadece göze hoş görünen bir ortam sunmakla kalmayıp aynı zamanda işletim sistemlerinin gerçekleştirdikleri işlemlerin hepsini fare kullanarak bir parmak hareketiyle yapabilmenin rahatlığını da getirmektedir.

2. Birden Fazla Uygulama Çalıştırma İmkanı: MS Windows 98’in getirdiği en büyük avantajlardan biri de aynı anda iki veya daha fazla uygulamanın çalıştırılabilmesidir. Örneğin, veri analizi için kullanılan bir uygulama (MS Excel,vb.) ve bir kelime işlemci (MS Word,MS WordPad,vb.) aynı anda ekranda görüntülenip,üzerinde çalışılabilir yada bir uygulamayı kapatmadan diğerine geçiş yapılarak aktif duruma getirilebilir.

3. Uygulamalar Arasında Veri Transferi Kolaylığı: MS Windows ortamında,uygulamalar arasındaki veri,resim,grafik gibi elemanların transferi de son derece kolay ve uyumludur. Örneğin, bir çizim uygulaması olan Paint’de hazırlanmış bir resim,bir kelime işlemci olan Write uygulamasına veya başka bir uygulamaya kolayca transfer edilebilir. Bu transfer işlemi Clipboard(Pano) adı verilen bir uygulamanın aracılığıyla gerçekleşir. Kısacası MS Windows ortamında herhangi bir uygulamadan başka bir uygulamaya veri transferi yapılırken veri öncelikle Pano’ya,oradan da taşınmak istenilen uygulamaya aktarılır. Kopyalama yada taşıma işlemi aynı uygulama içinde gerçekleşse de aynı yöntem kullanılır.

4. Ağ Ortamı: MS Windows 98 ile ağ kurmak da kolaylaşmıştır,çünkü ağ ortamını destekleyecek tüm özellikler MS Windows 98 içinde vardır. Donanım olarak gerekli şartlar sağlandığı zaman ağ ortamınız hazır demektir.

5. Uzun Dosya İsimleri ve Kısayol Menüleri: MS Windows 98’in getirdiği bir diğer yenilik ise dosya isimlerinin 255 karakter uzunluğa sahip olabilmesi,hatta dosya isimlerinde sözcükler arasında boşluk bırakılabilmesidir.

MS Windows 3.1’de bazı uygulamaların sahip olduğu,farenin sağ tuşundan ulaşılan kısayol menüleri(Short-Cut Menu) artık MS Windows 98 genelinde kullanılabilmektedir.Nesnelere verilebilecek komutların hemen hepsine bu kısayol menüleri aracılığıyla ulaşmak çalışma hız ve kolaylığını arttırmaktadır.

 

 

MASAÜSTÜ(DESKTOP)

MS Windows 98’e girildiği zaman görülen geniş alana Masaüstü(Desktop) adı verilir. Masaüstünde Bilgisayarım(My Computer), Ağ Komşuluğu(Network Neighborhood), Geri Dönüşüm Kutusu(Recycle Bin) gibi sistem nesneleri,uygulamaların kolay bir şekilde çalıştırılmasını sağlayan Kısa-Yollar(Short-Cuts), Klasörler(Folders) ve açık pencereler bulunur. Masaüstü’nün en altında ise uygulamaların çalıştırılmasını ve aralarındaki geçişleri sağlayan Görev Çubuğu(Taskbar) vardır.

FARE İLE PENCERELERİN DÜZENLENMESİ

MS Windows 98’in grafiksel kullanıcı arayüzü pek çok işlemin fare yardımıyla yapılabilmesini sağlamaktadır.Özellikle pencerelerle ilgili işlemlerde (taşımak,boyutlandırmak veya minimum hale getirmek) fare kullanımı çok yoğundur.Farenin rahat kullanılabilmesi için her şeyden önce onun doğru tutulması gerekir.Fareler genellikle 2 tuşa sahiptirler,bazı farelerde bulunan 3. tuş MS Windows 98 ortamında kullanılmaz.

Tıklamak(Click) farenin sol tuşuna yavaşça bir kez basmaktır.Sağ elini kullananların çoğunlukta olduğu düşünüldüğünden MS Windows 98 ortamında işlemlerde standart olarak farenin sol tuşu kullanılır.

Çift Tıklamak(Double-Click) farenin sol tuşuna çok kısa bir zaman aralığı içinde,yavaşça 2 kez tıklamaktır.Özellikle pencerelerin kapatılmasında ve uygulamaların çalıştırılmasında bu işlem çok kullanılır.

Tutup Çekmek(Drag-Drop) farenin sol tuşunu basılı tutarak farenin hareket ettirilmesi ve sonrasında sol tuşun bırakılması işlemidir.

 

MENÜLERİN KULLANIMI

Görüldüğü gibi pek çok işlemin fare yardımıyla gerçekleştirilmesi mümkündür,fakat bazı işlemler için menülerde bulunan komutların kullanılması gerekir.MS Windows ortamında tüm menüler File komut grubu ile başlar ve Help komut grubuyla sona erer.Bu iki komut grubu arasında ise diğer komut grupları yer alır.

Menü çubuğunda bulunan komut gruplarını aktif hale getirmek için klavyedeki Alt tuşu kullanılır.Bu tuşa basıldığında menü çubuğundaki ilk komut grubu aktif olur.Klavyedeki, tuşları da komut grupları arasında dolaşmak için kullanılabilir.İstenilen komut grubunu aktif duruma getirmek için başka bir yöntem Alt tuşu ile birlikte komut grubundaki altı çizgili harfe basmaktır.Örneğin Search komut grubunu aktif yapmak için klavyedeki Alt+S tuşları kullanılmalıdır.

Yukarıdaki gibi Alt+S tuşları kullanılarak Search komut grubu aktif duruma getirilmiş ve içindeki komutlar görüntülenmiştir.Komut grubunda yer alan herhangi bir komutu çalıştırmak için grupta bulunan altı çizgili harfe doğrudan basılır.(Find komutu için “F”)

Komut tipleri de kullanım açısından farklılıklar gösterir.Yanında yuvarlak işareti olan komutlar bir grup komutun içinde yer alırlar ve bu komut grubundan aynı anda yalnızca bir tanesi seçilebilir.Yanında onay( ) işareti olan komutlar da bir grup komutun içinde yer alırlar,fakat bu tip komutlarda aynı gruptan birden fazla komut seçmek olasıdır.Yanında ok( ) işareti bulunan komutlar ise alt menülere sahip komutlardır.Kimi komutların sonlarında da “...” üç nokta vardır.Bu noktalar o komut seçilirse ekrana bir diyalog kutusu geleceğini belirtir.Diyalog kutuları kullanıcıdan bilgi ve onay almak için kullanılırlar.

DOSYA VE KLASÖR NEDİR?

Klasör ve dosya yaratmak için Windows 98 içinde uygulamaya gereksinim duyulmamaktadır.Bu işlemler istenildiği yerde (Masaüstü üzerinde,herhangi bir pencere içinde)rahatlıkla yapılabilmektedir.

KLASÖRLER

Windows 98 ile birlikte eski sürümlerinden farklı olarak bir takım yenilikler karşımıza çıkmaktadır.Bunlardan biri Dizin(Directory) kavramının yerini Klasör(Folder) kavramının almış olmasıdır.Hiyerarşik bir düzen içerisinde sıralanabilen Dizin yapısı yine korunmuş,sadece isim değişikliğine gidilmiştir.Bilgasayardaki klasörler,ofislerde kullanılan klasörlere benzetilebilir.Klasörler 3 farklı tip nesne içerebilirler: Altklasörler, Dosyalar, Kısayollar Klasör(Folder) oluşturulmasının asıl amacı belgelerin sürücülerde düzenli bir biçimde depolanmasıdır.Böylelikle aranılan belgelere daha rahat ulaşım da sağlanmış olur.Klasör(Folder) yaratmanın iki temel yolu vardır.Dosya(File) menüsünden yada farenin sağ tuşu ile ekrana getirilen kısayol menüsünden Yeni/Klasör(New/Folder) komutunu vermek.

DOSYALAR

Klasör yaratmak gibi bir dosya yaratmak da Windows 98 içerisinde oldukça pratik bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır.İşlemin temel prensipleri Klasör(Folder) yaratmaktan hiçbir farklılık içermez.Yalnız,burada üzerinde durulması gereken önemli nokta Windows 98’in,Windows 95 işletim sisteminde de varolan bir özellik Belge Merkezli(Document Centered) bir işletim sistemi olmasıdır.Bunun anlamı, bir belge yaratmak için eskiden olduğu gibi belgenin ait olduğu uygulamanın çalıştırılmasına artık gereksinim duyulmayacağıdır.İstene tip belge,istenen yerde,ilgili uygulama programı kullanılmadan,hiçbir şey içermese de yaratılabilecektir.Bu işlem, tabii ki çalışmalarda hız ve zaman kazanılmasına neden olacaktır.Belgeler yaratıldıktan sonra gereksinim duyulduğunda belge,dolayısıyla gerekli uygulama programı açılır,bilgi girilir ve eğer önceden belgeye bir isim verilmişse Kaydet(File/Save),eğer bir isim verilmemişse Farklı İsimle Kaydet(File/Save As) komutu verilerek uygulama kapatılabilir.

 

KISAYOL(SHORTCUT) YARATILMASI

Kısayollar sürekli gereksinim duyulan nesnelerin adreslerinin tutuldukları nesnelerdir.Kısayol yaratmanın en pratik yolu ,kısayolu yaratılmak istenen nesneyi farenin sağ tuşu ile istenilen yere sürüklemek ve ekrana gelen kısayol menüsünden Buraya Kısayol Yarat(Create Shortcut (s) Here) komutunu vermektir.

Kısayol yaratmanın bir diğer yoluda kısayol yaratılmak istenen yerde farenin sağ tuşuna basarak ,ekrana gelen kısayol menüsünden New/Shortcut komutunu seçmektir.Bu komut verildiğinde iki adımdan oluşan bir Sihirbaz(Wizard) ile karşılaşılacaktır.

İlk adımda kısayolu yaratılmak istenen dosyanın tam adresi Komut Satırı(Command Line) içerisine yazılmalıdır.Eğer tam adres bilinmiyorsa Araştır(Browse) düğmesinden yararlanılmalıdır.Araştır(Browse) düğmesine farenin sol tuşu ile bir kez tıklandığında aşağıdaki gibi yardımcı bir diyalog kutusu ile karşılaşılır.

Bu diyalog kutusu içerisinde Araç Çubuğu(Toolbar) üzerinde bulunan düğmelerden de yararlanarak kısayolu bulunacak dosyaya ulaşılır veya dosya adı üzerinde farenin sol tuşu ile çift tıklayarak yada dosya seçildikten sonra Aç(Open) düğmesine basarak dosyanın tam adresi Komut Satırı(Command Line) bölümüne yerleştirilir.Bundan sonra izlenecek yol sadece Next(Bir Sonraki) tuşuna basmaktır.İkinci ve son adımda Kısayol(Shortcut) için bir isim belirlenmesi gerekecektir.İsim değiştirildikten yada önerilen isim kabul edildikten sonra Finish(Son) düğmesine basılmalıdır.Kısayol(Shortcut) simgelerinin dosya simgelerinden tek farklılığı sol tarafında içe dönük bir ok bulunmasıdır.

 

KLASÖRLERE,DOSYALARA İSİM KOYMA VE DEĞİŞTİRME

Klasör ve dosya isimleri 255 karakter uzunluğunda olabilir.Ad verilen kelimeler arasında boşluk kullanabilir,fakat \,?,* karakterleri kullanamazlar.Klasörlerin ve dosyaların isimlerini yaratıldıklarında hemen değiştirmek olasıdır.Eğer isim verme işlemi hemen gerçekleştirilmezse Windows 98 öngörülen ismin (New Folder,New Text Document,....) kabul edildiğini varsayar.İsmi sonradan değiştirmek içinse iki farklı yöntem izlenebilir;ismi farenin sol tuşundan yararlanarak değiştirmek yada sağ tuşu ile ekrana getirilen kısayol menüsünü kullanmak.

Seçili bir klasörün yada seçili bir dosyanın ismini değiştirmek için ismin üzerine farenin sol tuşu ile bir kez tıklamak yeterlidir.Bu işlem gerçekleştiğinde isim mavi bir bantla kaplanır ve imleç ismin en sonunda yanıp sönmeye başlar.Bu durumda isim klavyeden hemen girilmelidir.İsmi değiştirilmek istenen klasör yada dosyanın üzerinde farenin sağ tuşuna basılarak ekrana getirilen kısayol menüsünden Yeniden İsimlendir(Rename) komutu verilirse yine işlem bir önceki gibi sonlandırılabilir.

TAŞIMA,KOPYALAMA VE YAPIŞTIRMA İŞLEMLERİ

Aralık Seçme İşlemi

Aralık seçme işlemi 2 aşamalıdır.Seçilmek istenen ilk nesne üzerine farenin sol tuşu ile tıklandıktan sonra,en son seçilmek istenen nesnenin üzerine klavyeden Shift tuşu basılıyken yine farenin sol tuşu ile tıklanmalıdır.

Ayrık Seçme İşlemi

Ayrık seçme işlemi yapılırken yine aralık seçmede olduğu gibi seçilmek istenen ilk nesne üzerine farenin sol tuşu ile tıklandıktan sonra,diğer seçilmek istenen nesneler üzerine klavyeden Ctrl basılıyken yine farenin sol tuşu ile tıklanmalıdır.

Ayrık Seçme İşlemi

Ayrık seçme işlemi yapılırken yine aralık seçmede olduğu gibi seçilmek istenen ilk nesne üzerine farenin sol tuşu ile tıklandıktan sonra,diğer seçilmek istenen nesneler üzerine klavyeden Ctrl basılıyken yine farenin sol tuşu ile tıklanmalıdır.

İzlenmesi gereken aşamalar bir önceki yöntemdekinin aynısıdır.Burada dikkat edilmesi gereken , her pencerede bu üç düğmenin görüntüde olma zorunluluğunun olmamasıdır,yani eğer Araç Çubuğu(Toolbar) görüntüde değilse görüntüye getirilmesi gerektiğidir.Bunun için Menü Çubuğunda(Menü Bar) bulunan Görünüm(View) menüsünden yararlanılmalıdır.

Menüden Komutları Vermek

Taşıma,kopyalama ve yapıştırma işlemleri Düzen(Edit) menüsünden de yapılabilir.Kes(Cut),Kopyala(Copy) ve Yapıştır(Paste) komutları her pencerede bulunan Düzen(Edit) menüsünde yer almaktadırlar.

Klavyeden Komut Vermek

Eğer işlemlerde fare kullanılmak istenmiyorsa komutlar klavyeden de verilebilir.Komutların klavye kısayolları Düzen(Edit) menüsünün içinde bulunmaktadır.Bunlar,Kesme(Cut) işlemi için Ctrl+X,Kopyalama(Copy) işlemi için Ctrl+C,Yapıştırma(Paste) işlemi için Ctrl+V kombinasyonlarıdır.

 

GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU(RECYCLE BIN)

Bir yada birden çok dosya seçildikten sonra,herhangi bir pencerenin içinde bulunan Dosya(File) menüsünden yada dosya/dosyalardan herhangi biri üzerinde farenin sağ tuşuna basıldığında ekrana gelen kısayol menüsünden Sil(Delete) komutu verildiğinde ,pencereye ait Araç çubuğundan(Toolbar) Sil(Delete) düğmesine X tıklandığında yada klavyeden Delete tuşuna basıldığında bir dosya yada klasör Geri Dönüşüm Kutusuna(Recycle Bin) gönderilmiş olur.Bir klasör silindiğinde altında bulunan tüm alt klasörler ve dosyalar da silinir.Benzer biçimde,bir dosya yada klasör sürükle bırak yöntemiyle Geri Dönüşüm Kutusuna atıldığında istenildiğinde geri kazanılmak üzere silinmiş demektir.

Yanlışlıkla silinen yada tekrar kullanılmasına karar verilen bir dosyanın geri kazanılması için Geri Dönüşüm Kutusunu çift tıklayarak içeriğini sergilemek gerekir.Böylelikle karşınıza çöpe atılmış dosyaların bir listesi çıkar.Geri kazanılmak istenen dosya yada dosyaları seçip Dosya(File) menüsünden Geri Kazan(Restore) komutuna tıklamak yada seçili dosya yada dosyalar üzerinde farenin sağ tuşuna basıldığında ortaya çıkan kısayol menüsünden Restore komutunu seçmek dosya yada dosyaları silindikleri orijinal yerlerinde geri kazanmak için yeterlidir.

Geri Dönüşüm’ü (Recycle Bin) tamamen boşaltmak için Geri dönüşüm simge durumundayken üzerinde farenin sağ tuşuna basılması ile ekrana gelen kısayol menüsünden yada Dosya(File) menüsünden Geri Dönüüm Kutusunu Boşalt(Empty Recycle Bin) komutu verilmelidir.Sadece bazı dosyalar temizlenmek istenirse,bunların seçilmesi ve herhangi bir yoldan Delete komutunun verilmesi gereklidir.Bir dosya bu yöntemle temizlendiğinde yada Geri Dönüşüm Kutusu boşaltıldığında artık geri kazanımı mümkün değildir.

 

WİNDOWS GEZGİNİ

MS Windows 98’in önemli bir parçası olan Windows Explorer çok yönlü bir uygulamadır.Klasörler ve dosyalar üzerinde işlem yapmaya olanak tanıdığı gibi sistem nesnelerine de (My Computer,Network Neighbourhood,Recycle Bin,vb.) kolay ulaşımı sağlar.

Explorer uygulamasını çalıştırmanın en kolay yolu ise Görev Çubuğu(Taskbar) üzerinde bulunan Başlangıç Menüsü(Start Menü) üzerinde farenin sağ tuşuna basmaktır.Bu işlem sonucu açılan kısayol menüsünde Explorer komutu görülecek,üzerinde bir kez tıklandığında Explorer uygulaması çalışacaktır.

 

YARATMA,İSİMLENDİRME,TAŞIMA,KOPYALAMA VE SİLME İŞLEMLERİ

Daha önce anlatılan bu işlemler tamamıyla aynı biçimler de burada da uygulanabilirler.Örneğin ,yeni bir klasör yada dosya yaratılmak istenirse yapılması gereken öncelikle klasör yada dosyanın nerede yaratılmak istendiğinin belirlenmesidir.Seçim yapıldıktan sonra ya File menüsünden New komutu verilerek yada sağ tarafta boş bir bölgede farenin sağ tuşuna basıldığında ekrana gelen kısayol menüsünden New komutu verilerek yaratılmak istenen nesne seçimi yapılabilir.

Klasör ve dosyaların isimlendirme işlemi daha önce anlatılan tüm yöntemler kullanılarak yapılabilir.Unutulmaması gereken sınırın 255 karakter olduğu ve bazı karakterlerin kullanılmayacak olmasıdır.

Taşıma ve kopyalama işlemleri için Explorer’a gereksinim olmadığı önceki konularda anlatılmıştır.

Silme işlemi için de Explorer’a ait bir farklılık olduğu söylenemez.Yine ,anlatılan tüm yöntemler geçerliliğini korumaktadır.

 

KLASÖR VE DOSYALARIN DİSKETE KOPYALANMASI

Dosya veya klasörleri diskete kopyalamak için de aynı yöntemler geçerlidir.Dosyalar seçildikten sonra tutularak “A” sürücüsü üzerine çekilip bırakılırsa diskete kopya alınmış olur.Eğer kopyalama işlemi iki farklı sürücü arasında gerçekleşirse(Örnekte, “C” sürücüsünde bulunan “Mail.Txt” “A” sürücüsüne kopyalanmaktadır) kopyalama işlemi sırasında klavyeden Ctrl tuşuna basılması gerekmez.

 

KLASÖR VE DOSYA ÖZELLİK SAYFALARI

Dosya veya klasörlerin tüm özelliklerinin görüntülenmesi için File/Properties komutu kullanılır.Özellikleri görmenin bir başka yöntemi de dosya veya klasör üzerinde farenin sağ tuşuna basılarak açılan kısayol menüsünden Properties komutunun seçilmesidir.Komut uygulandıktan sonra ekrana özellikleri gösteren bir diyalog kutusu gelir.

Type:Dosya veya klasör tipi.

Location:Dosya veya klasörün bağlı bulunduğu klasör

Size:Dosya veya klasörün büyüklüğü.Eğer seçilen bir klasörse, o klasörün altında bulunan dosyaların toplam büyüklüğü görüntülenir.

Contains:Seçilen klasörün altında bulunan dosya veya klasör sayısı.

MS-Dos Name:Uzun dosya adları MS-Dos’da desteklenmediği için dosya ve klasör adları belli kurallara göre değiştirilerek MS-Dos’da kullanılırlar.Kural gayet basittir,eğer dosya ve klasör adının uzunluğu 8 karakterden büyükse,ilk 6 harf alınır bunu sonuna “~” ve bir numara eklenir.Örneğin dosya adı “Intranet Kullanımı.Txt”ise bu dosya MS-Dos’da “Intran~1.Txt” olarak görüntülenir.

Created,Modified,Accessed:Dosya veya klasörün yaratıldığı,en son değiştirildiği ve en son kullanıldığı tarihler.

Attributes:Dosya veya klasörün öznitelikleri;Hidden(Gizli), System(Sistem), Archive(Arşiv), Read Only(Salt Okunur)

 

DİSKET BİÇİMLENMESİ(FORMATTING)

Yeni bir disketi kullanabilmek için disketin biçimlenmiş (Formatted) olması gerekir.Biçimleme işlemi sırasında disket üzerindeki sektörler sıfırlanır ve Dosya Yerleşim Tablosu oluşturulur.Böylece artık diskete dosya kopyalamanız yada taşımanız mümkün olur.

Biçimleme işleminin bir başka kullanım amacı da disket üzerinde bulunan bozuk sektörlerin işaretlenmesidir.Özellikle bir disket uzun müddet kullanıldığında üzerinde bozuk sektörler oluşabilir.Dosya kaydedilirken dosyanın bir bölümü bu sektörler üzerine yerleşirse,daha sonra disketten bilgi aktarımı sırasında Dosya Okunamıyor(Unable to Read File) şeklinde mesaj alınabilir.Bu tip hata mesajı alınan bir disket varsa,bu disketin yeniden biçimlenmesi sonucu üzerinde bulunan bozuk sektörler işaretleneceğinden dosya taşırken veya kopyalarken bozuk olan bu bölümler kullanılmaz.

Disketin biçimlenmesi sonucu diskette bulunan tüm dosyalar ve klasörler silinir.

Format komutu My Computer penceresi açıldıktan sonra verilmeli,Windows Explorer içinden verilmemelidir.Bir takım seçenekler sunan bir diyalog kutusu ekrana gelir.Bu diyalog kutusunda bulunan seçenekler şunlardır:

Format Type

Bu grup altında bulunan seçenekler biçimleme tipinin belirlenmesi için kullanılır.

Quick(Erase)

Biçimleme işlemi sırasında sadece dosyaların silinmesini sağlar.Bu tip biçimlemede kötü sektörler araştırılmaz.Bu tip biçimleme ancak disket daha önceden biçimlenmişse kullanılabilir.

Full

Disketin tam olarak biçimlenmesini sağlar.Tüm sektörler gözden geçirilerek bulunan kötü sektörler işaretlenir.Eğer diskette dosyalar varsa silinecektir.

Copy System Files Only

Diskette bulunan diğer dosyaları silmeden sistem dosyalarını diskete kopyalar.Bir diskete bu şekilde sistem dosyaları yerleştirilirse disket sistem açılışında açıcı disket olarak kullanılabilir.

Label

Bu bölümde diskete verilmek istenilen etiket yazılır.Etiket için kullanacağınız ad 11 karakteri geçemez.

No Label

Disketteki etiketi siler.

Display Summary When Finished

Biçimleme işlemi bittiğinde,disket hakkında özet bilgileri içeren bir diyalog kutusu çıkmasını sağlar.

 

DOSYA YADA KLASÖRLERİN ARATILMASI

Zaman zaman dosyaları yada klasörleri bulmak güç olabilir,yada belli özellikteki dosyalar aratılmak istenebilir.Böyle durumlarda dosyaların bulunması için en kolay yöntem Find(Bul) komutunu kullanmaktır.Find komutu altında iki alt komut yer alır:Files or Folders.... ve Computer....

Files or Folders komutu dosyaları yada klasörleri aratmaya yararken, Computer komutu ağa bağlı bilgisayarları aratmaya yarar.

Diyalog kutusu üzerinde 3 bölüm yer alır:

Name&Location(İsim ve Yer),Date Modified(Düzenlenen tarih) ve Advanced(İleri).Bu bölümler kullanılarak arama işleminde kullanılacak kriterler belirlenir.Aramanın başlatılması için kriterler belirlendikten sonra Find Now(Şimdi bul) düğmesine basılır.Kriterin temizlenmesi için New Search(Yeni arama ) düğmesi kullanılır.